رهبران دو کشور، موضع خود نسبت به چین را در این بیانیه مشخص نکردند زیرا ممکن است شاهد نحوه تغییر سیاست دیپلماتیک پکن پس از انتخاب مجدد شی جینپینگ باشند.
به گزارش روز شنبه ایرنا از خبرگزاری کیودو ژاپن، فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن و آنتونی آلبانیز همتای استرالیایی وی، روز شنبه متعهد شدند که همکاری دفاعی عملی بین دو کشور خود را در بحبوحه قدرتنمایی رو به رشد چین در منطقه آسیا و اقیانوسیه تقویت کنند.
در سال 2007، شینزو آبه، نخست وزیر وقت ژاپن و جان هوارد، نخستوزیر استرالیا، سندی را امضا کردند که منافع استراتژیک مشترک و منافع امنیتی موجود در روابط دوستانه آنها با ایالات متحده را به رسمیت شناخت.
آلبانیز در بیانیه مشترک خود در کنفرانس مطبوعاتی گفت که این بیانیه، یک نقطه عطف است که یک سیگنال قوی به همسویان استراتژیک ما ارسال می کند.
کیشیدا که روز جمعه سفر سه روزه خود در استرالیا را آغاز کرده، با آلبانیز بر اهمیت نظریه «اقیانوس هند-آرام، آزاد و باز» تاکید کردند، دیدگاهی که شینزو آبه، نخست وزیر سابق ژاپن از آن حمایت می کرد.
نخست وزیر ژاپن هم ضمن اعلام موافقت با همتای استرالیایی خود، گفت که ژاپن و استرالیا باید همکاری در زمینه امنیت انرژی را ارتقا دهند. ژاپن گاز طبیعی، سنگ آهن و سایر منابع حیاتی را از استرالیا وارد و این کشور را به یک شریک کلیدی تبدیل می کند.
پس از گفت و گو در شهر پرث در استرالیا، کیشیدا و آلبانیز بیانیه مشترکی را امضا کردند که در آن دو دولت توافق کردند روابط امنیتی سه جانبه با آمریکا را تعمیق و علیه کشورهایی که قوانین و هنجارهای بینالمللی را نقض می کنند، اقدام کنند.
کیشیدا هم گفت که این بیانیه به قطبنمایی برای هدایت همکاریهای امنیتی و دفاعی بین ژاپن و استرالیا، در طول دهه آینده میلادی تبدیل خواهد شد.
کیشیدا و آلبانیز همچنین بر ضرورت ثبات در تامین منابع از سوی استرالیا برای ژاپن که بیش از 90 درصد نیاز انرژی خود را به واردات متکی است، تاکید کردند.
ژاپن در حال حاضر تنها با ایالات متحده چنین قراردادی دارد. اجرای این پیمان به عنوان پایگاهی برای اجرای عملیات امنیتی بین ژاپن، استرالیا و ایالات متحده با توجه به وضعیت اضطراری احتمالی در تایوان عمل می کند.